Despre noi

CDT10

Artizanatul înseamnă mai mult decât lucru de mână făcut într-un atelier. Fiecare produs finit are în spate o poveste, o poveste reală, o proveste trăită, și nu imaginată. Motivația unui producător autentic este ca o convulsie creatoare, alergică la compromis. Să vrei să vinzi mai mult decât poți produce e ca și cum ai lua credibilitate cu împrumut și ai plăti dobândă din naivitatea omului în fața căruia te prezinți. O caricatură capitalistă desenată cu lăcomie. Așa cum nu orice pictură este artă, nici orice produs nu e artizanat, și farsorii se deconpsiră singuri, prin discursul lor lipsit de fond. Autenticul trebuie să răspundă la toate întrebările simple: Ce, de ce, cum, când, unde, și, cel mai important, cine?

Cămara din Totești


Cine?

Carmen a început acum câțiva ani să-și aducă aminte de rețetele pe care mama, mătușile și bunica ei au învățat-o când era copilă. Având o înclinație nativă înspre a închega dulcețuri și a da gust sosurilor dintr-o-nvârtitură de lingură vânătorească, și-a adus aminte că în micuțul sat ardelenesc în care s-a născut, oamenii nu făceau risipă de resurse și foloseau tot ce aveau pe lângă casă. Ceea ce produceam în plus față de ceea ce aveam nevoie am început să oferim familiei și prietenilor apropiați, dar cu timpul cercul de doritori s-a mărit. Paula este fiica lui Carmen. Deși a trăit mare parte din viața ei de adult în oraș, dragul de obiceiurile copilăriei a atras-o înapoi în sânul satului. Pasiunile pentru natură, gătit, grafică, fotografie și cuvânt  s-au așezat, cărămidă cu cărămidă, peste inițiativa mamei ei, și astfel a luat ființă Cămara din Totești.
Am primit ajutor prețios și din partea prietenilor din țară și de peste hotare, prin acțiuni de voluntariat. Am ieșit împreună la cules, am pregătit fructele pentru procesare, am dat cu bidineaua, am pus rigips și-am lipit etichete.

Ce?

Procesăm legume, fructe și plante aromatice din grădinile și livezile noastre, din flora spontană a Țării Hațegului și din munții Retezat.

CDT1

Cum?

În fiecare an, în acel moment în care primăvara își face simțită prezența prin culori, parfum și arome, începem să ne îngrijim de grădini și livezi. Ieșim la cules de muguri de brad, flori și plante aromatice, din care facem siropuri, dulceață și ceai. Inspirația ne vine din specificul sezonului și din ceea ce ne oferă natura. Către toamnă ceaunul se încinge aprig. Avem belșug de fructe și legume, iar după ce zacusca și murăturile sunt gata, începem să pregătim coșulețe cadou pentru sărbătorile de iarnă. Când dă zăpada, ne strângem lângă foc, ca să ne gândim ce-a fost bine și ce putem îmbunătăți. Acum producem cât putem culege și îngriji, dar cu timpul vrem să alăturăm inițiativei noastre și alte grădini din comunitate, ca sursă de fructe și legume de calitate.

Când?

Inițiativa noastră s-a născut în anul 2014 și de atunci creștem organic din fonduri proprii și prin acțiuni de voluntariat, fără infuzii artificiale de capital.

Unde?

Bucătăria și cămara noastră se află în Țara Hațegului, satul Totești, județul Hunedoara, la poalele munților Retezat.

CDT8

De ce?

Am început prin a procesa resursele pe care le aveam la îndemână în timpul pe care îl aveam în plus, motivați fiind de dorința de a nu face risipă. Cu timpul ne-a venit ideea că din ceea ce putem crește și culege din jurul casei se poate trăi bine, fără a ne mai vinde timpul într-un mediu de compromis. Acest proces este unul progresiv. Mirajul “și-a dat demisia și s-a mutat la sat” este tentant, dar neverosimil. Este vorba de multă muncă și de un proces de încercare și eșec, din care se învață continuu. Pe termen lung, intenționăm să implicăm și să ne implicăm activ în comunitatea în care trăim. De aceea, identitatea noastră vizuală nu este “Cămara din Totești” ci “Produse fără conservanți din Țara Hațegului”. La fel cum economia solidară pornește de la nevoie și resursă, și nu de la cerere și ofertă, așa și artizanatul pornește din nevoia omului de a-și transforma ideile în lucru de mână. Artizanatul încetează atunci când meșterul începe să producă ce se cere, pentru că atunci motivația lui se mută din interior în exterior. Devine susceptibilă la compromis și sugrumă autenticul.